Når jeg skal købe bordrundsav

Et af de bedste stykker el-værktøjer jeg nogensinde har investeret i er min bordrundsav. Hold nu op den har været brugt til meget, og til mange forskellige opgaver. Når først man begynder at lære hvordan en bordrundsav kan arbejde for dig, så er der et væld af muligheder for at bruge sådan en. I dag er en bordrundsav endnu smartere end da jeg købte min, og indstillingsmulighederne er mange. I dag kan du også justere på spaltekniven (den ?kniv? der sidder bagved rundsavsklingen, som skiller træet ad når du har skåret i det. Dette gør den for at mindske belastningen på klingen og motoren.), så du kan lave skjulte snit. Dette er meget anvendeligt når du for eksempel skal lave en fals i en vinduesramme, eller skal skære plads til beklædningen på et skab.

Af Max Den 07.02
Når jeg skal købe bordrundsav


Det er også vigtigt når du køber en bordrundsav at der plads til at arbejde på det. Her mener jeg at når ikke du har et stort arbejdsbord integreret på saven, så kan det give lidt ekstra udfordringer når du skal skære i plader. Her hjælper et større arbejdsbord med at holde balancen, og balance giver nogle flottere snit, da du har meget bedre kontrol over din skæring. Noget andet er dejligt at have på sin bordrundsav er smigskæring. Det være sig både i form af den smigskærring som et ?land? har (et land er den anordning som kan spændes fast på arbejdsbordet, og som du kan køre det emne du skal skære, op imod, så du får en lige skæring hele vejen.), men også at mange bordrundsav giver dig mulighed for at kippe motoren/klingen, så du kan komme til at skære snit i op til 45 grader. Dette bruger man meget i forbindelse med at lave de nederste lægte på en tagkonstruktion, eller til lave smig på 2 plader der skal samles til et skab/skuffe.

Som nævnt tidligere så er det kun fantasien der sætter grænser for hvad du kan bruge den til. Nogle gange kan de også erstatte et andet stykke værktøj. Skal du for eksempel lave skuffer, så ville man normalt bruge en overfræser til at fræse ud der hvor bunden til skuffen skal sidde, men det kan du også gøre med bordrundsav. Her skal du måske bare skære 2 gange ved siden af hinanden, så opnår du en rille på ca 6 mm. (En klinge er ca 3 mm bred, så 2 af dem giver 6 mm. Hertil skal du bruge et land for at indstille det korrekt og nemt for dig). Da jeg skulle lave skuffer i forbindelse med nogle senge, så var det nemmeste for mig at skære den rille til bundpladen på min bordrundsav.


Når du har en bordrundsav, så er det også vigtigt at kunne have en rigtig højde at arbejde i. Der er bestemt ikke meget ved at have en bordrundsav stående på jorden, og så skal skære store plader i den højde. Mange bordrundsavs producenter tilbyder også køb af et dertil egnet stativ, så du kommer op i god arbejdshøjde. Nogle producenter er tilmed begyndt at både lave et integreret bord, men også en tranport mulighed, der gøre det nemmere at flytte rundt på saven. Det er nu ikke fordi saven i sig selv er meget tung, den er bare meget uhandig, så der er flere der sætter hjul på så den er nemmere at flytte.

På bygselvviden.dk kan du en stor bordrundsavs test, som giver dig bedre muligheder for at tag den gode beslutning inden du bruger en masse penge på nyt værktøj.

Af Max

0 kommentarer

    Deltag i diskussionen

    Kommentar og bedømmelse
    Navn*
    E-mail* (bliver ikke offentliggjort)
       Karakter